Press "Enter" to skip to content

Современа словенечка графика “Исто Сонце“ во КИЦ Битола (фото)

По повод 31 годишнината од воспоставувањето дипломатски односи меѓу Македонија и Словенија, синоќа во Офицерски дом во Битола беше отворена изложба на современа словенечка графика под името “Исто Сонце“.По интонирањето на државните химни на Словенија и Македонија, на присутните им се обрати домаќинот, градоначалникот на Битола, Тони Коњановски.Следуваше врачување на плакета на градот Битола на в.д. амбасадорот на Словенија, Татјана Ковачич кој срдечно им се заблагодари на домаќините.Инаку на изложбата “Исто Сонце“ пред битолската публика се претставија 12 словенечки ликовни уметници со свои најнови графички дела.Да потсетиме дека познатите словенечки автори се едни од најприсутните автори на Меѓународното графичко треиенале во Битола кое во изминатите речиси три децении беше раководено од кустосот Владо Ѓорески, инаку редовно присутен со свои графички дела на бројни меѓународни графички манифестации.Д.Р.

More from ВестиMore posts in Вести »
More from КултураMore posts in Култура »