Press "Enter" to skip to content

Денес во Битола започнува детски камп за класична музика, за прв пат во Македонија

Проектот “Kids Classical Music Camp“ ќе се реализира од 12 до 16 јуни во Битола. Главен организатор и лидер во овој проект е здружението “Пијано“ од Битола, а партнери во проектот се здружението “Gradus Ad Parnassum“ од Сремска Митровица, Србија и музичкото училиште “Tefta Тashko – Koco“ од Корча од Албанија. 

Раководните лица на здружението “Пијано“, Марија Шамоска Буџаковски и Јана Четелева Белевска истакнуваат дека на овој петти повик од “Western Balkan Fund“ и втор повик кој што е поддржан од Европската Унија, од вкупно 347 апликации, избрани се 36 проекти, по 6 од секоја земја членка на Западен Балкан, меѓу кои и проектот “Kids Classical Music Camp“ на здружението “Пијано“.

Освен културна размена и споделување на искуства, во овој проект е предвидено и споделување на знаења, па така во текот на проектот ќе бидат реализирани 4 работилници и тоа 2 од страна на земјата домаќин – Македонија, една од гостите од Србија и една од гостите од Албанија. 37 учесници од кои 30 ученици и 7 професори заедно од трите држави ќе земат учество во проектот. На 14 јуни во Офицерски Дом ќе се одржи концертот на учесниците во овој проект.

More from ВестиMore posts in Вести »
More from КултураMore posts in Култура »