Press "Enter" to skip to content

Во Битола, одбележани 78 години од основањето на македонската адвокатура (фотогалерија)

Како и секога година и денес на 16 јуни, во Битола, со полагање на цвеќе пред бистите на Коле Канински и Јосиф Христовски – Ѕвончарот пред Апелациониот суд во Битола, битолските адвокати го одбележаа 16 јуни Денот на македонската адвокатура. За Денот на македонската адвокатура зборуваше адвокатпт Иван Рутевски – претседател на Адвокатската заедница од Битола, кој нагласи дека му е посебно мило што овој пат овој значаен ден го одбележуваат заедно и со Нотарската комора од каде имаат претставници и дека со нив ќе положи цвеќе е претседателот на Основниот суд во Битола, Драган Јаковлевски.-Традиционално уште од 1981 година па се до денес го чествуваме Денот на македонската адвокатура, најзначајниот ден за нас адвокатите, а денес славиме 78 години независна македонска адвокатура. Во далечната 1945 година по предлог одлука на тогашниот министер за правосудство Д-р Павел Шатев, е формирана Скопска адвокатска комора со надлежноста на федерална Македонија и оттогаш наваму функционираме како адв0кати, изјави Адвокат Иван Рутевски – претседател на Адвокатската заедница од Битола, кој додаде:-Битола е традиционален град на адвокатурата, уште од почетокот на формирањето на адвокатската комора уште во 1945 година биле запишани 30 тина адвокати, а од нив 10 биле од Битола. Во таа насока да и до денес тој тренд продолжува Битола да биде град на правото, град на адвокатурата и да дава значаен придонес во борбата за правната држава, а сега имаме 150 адвокати во Битола. Цвеќе на бистите кај Судовите во Битола положија делегации на Авдокатската комора на Битола, претставници на Нотарската комора и претседателот на Основниот суд во Битола, Драган Јаковлевски.Коле Канински и Јосиф Христовски – Ѕвончарот биле истакнати правници во времето пред Втората светска војна, а бистите се подарок од Адвокатската зааедница во Битола, за граѓаните на Битола. Адвокатската заедница Битола е прогласена за една од најактивните заедници во нашата држава во склоп на АКРМ и активно соработува со Адвокатската комора од Крагуејвац Р.Србија, каде што непосредно пред овој настан во посета на истата беа неколку адвокати претставници од нашата адвокатска заедница.

More from ВестиMore posts in Вести »