Press "Enter" to skip to content

Започна 6-тото по ред Преспа Офроуд – по стапките на историјата и традицијата во планините Лерин и Преспа – 07-09 Јули 2023

Викендот се одржува 6-тото по ред Преспа Офроуд – по стапките на историјата и традицијата во планините Лерин и Преспа. Учесниците на овој настан со своите теренски возила ќе имаат можност во следните два дена да уживаат во убавините на преспанскиот регион на страната на република Грција.


Учесниците на 7ми јули беа пречекани и поздравени од градоначалникот на Лерин, а учество на овој настан зедоа и претставниците на ОФ Роуд Македонија, кои секоја година во Мариово го организираат настанот „Добро Поле – 1918-20.. “

Организатор на настанот е Василополус Стратос од Здружението за развој на Преспа, кој за настанот го кажа следното:

ШТО Е „Преспа Off Road Trip по стапките на историјата и традицијата“?
Настанот да се окарактеризира како љубов кон животот, природата, авантурата, бегството од секојдневието, во комбинација со безвременско патување низ историјата и традицијата.
Тоа е посебно патување, патување по асфалтни и земјени патишта, во прекрасните пејсажи на Лерин и завршувајќи во волшебната средина на Преспа, водното „тајно срце“ на Балканот, комбинирајќи ги со обиколка на атракциите на областа, во стапките на историјата, но и одгласите на локалните легенди кои продолжуваат да ја прогонуваат областа.

Овогодинешниот настан е продолжение на петте (5) претходни кои се одржаа со голем успех и конечно станаа институција!
Нашата цел е да уживаме во убавините на нашето место, комбинирајќи ја нашата единствена патувачка екскурзија, низ асфалтни и земјени патишта, преминувајќи природни предели со неспоредлива убавина, градови и села, со истовремено патување, во познатата или непознатата Историја на секое место. Природното, но и замисливо вечно патување ќе заврши кај волшебните езера, каде што самовилите и џуџињата, суштествата на Другиот свет, легендите и традициите, придружени со несаканиот концерт на птици, се спојуваат со разновидна историја на местото, нудејќи неверојатни емоции. на оние кои имаат доволно среќа да учествуваат во остварувањето на овој настан од соништата!

Оваа година во нашиот наслов ги додадовме зборовите „по стапките на традицијата“. Патеките што ќе ги следиме годинава во прекрасните планини што го опкружуваат Лерин ги вклучуваат и древните патеки низ кои саракачаните номади со векови го пренесувале своето стадо во летните месеци.
На маргините на настанот, рели шампионот Тасос Хацихристос ќе не запознае со тајните на безбедното возење.
Учесниците ги прилагодуваат своите радија на фреквенцијата што ја емитува Преносителот на настани, за да слушаат, не само едноставна обиколка со водич, туку и историски референци и премолчени приказни, зачувани низ вековите, но, со научната документација и посебното книжевно око на Јоргос Стамкос, писател и експерт за Балканот.
Треба да се истакне дека во наредните години, со отворањето на граничниот премин „Маркова нога“, „Преспа оф роуд трип“ ќе добие тринационален карактер бидејќи ќе се одвива околу две езера минуваат низ трите земји што ги опкружуваат.
Волшебна патека води низ густи букови шуми на 2.000 метри Врвот Варнудас на 2.260 метри На надморска височина од 1.600 метри со поглед на Преспанските езера
уникатната рута покрај реката, која инспирираше многу познати уметници, а предводник беше Теодорос Ангелопулос.
– Потоа ќе одиме по „Стариот француски пат“ и преку Алони ќе стигнеме до Вигла и потоа ќе завршиме во Антартико, каде ќе вечераме во традиционална меана на Историското село со традиционална музика со познатата Халкина.

Програма
сабота 08 јули
09:30 Состанок на селскиот плоштад Плати.
09:45 Поаѓање од Лаимос кон Агиос Германос по шумскиот пат. Малку над селото ќе направиме постојка за информативно-семинар за безбедно возење 4X4.
Врвот Варнуда на 2.260 метри во позадина слабо се гледаат Преспанските езера
Доцна попладне враќање во Преспа.
18:00-20:00 Враќање во хотел
20:30 часот ќе следи Pool Party во просториите на хотелскиот комплекс Преспа Ресорт.

Недела 09 Јулил
09:30 Состанок на селскиот плоштад Плати.
09:45 Поаѓање
Кратка рута до ридот Агиос Јоанис и до границата до граничниот премин во изградба во местото Маркова нога
– Плажа Лаимос
– Продолжуваме со посета на островчето Агиос Ахилиос, во срцето на Националниот парк Преспа. Откако ќе го поминеме пешачкиот мост долг 600 метри, ќе ги видиме урнатините на истоимената базилика, изградена од Самоил II и ќе дознаеме за легендата за островот.