Press "Enter" to skip to content

Фото вест: мурал посветен на Елпида Караманди на ѕидот во училиштето во Битола

Ликовното изразување преку формата мурал, повторно во Битола го прикажаа нашите две уметнички од Битола, Ленче К. Јагоридовска и Дијана Колонџоска. Муралот се наоѓа пред самиот влез на ОУ “Елпида Караманди“ во Битола, како естетски брош светна дворот во ова училиште.-Елпида Караманди како народен херој на Југославија е прогласена на 11 октомври 1951 година. Нејзината смрт е опеана во познатата народна песна “Таму ле, мајко, близу Битола“, напишана од Ајри Демировски. Инспирирани од нејзината храброст и желба за слобода,да таа учествува во НОБ, како смела девојка е доволен мотив за инспирација за траен уметнички белег, никогаш да не заборават хероите од тоа време, велат авторките на муралот.

More from ВестиMore posts in Вести »