Press "Enter" to skip to content

Австралискиот заменик амбасадор Андерсон во Горната Гимназија во Битола за кампањата “Речи му НЕ на пушењето“ (фотогалерија)

Невладината организација “ЕКТЕР“ од Битола, во соработка со СОУ “Јосип Броз Тито“ од Битола, денеска организираше работилница со цел да ги едуцира учениците за негативните ефекти од пушењето. Оваа работилница е клучна компонента на кампањата “Речи му НЕ на пушењето“, иницирана на почетокот на 2023 година, а спроведена од Ектер од Битола со поддршка на Австралиската амбасада во Белград преку Програмата за развој – ДАП.Преку низа едукативни работилници што ги опфаќаат основните и средните училишта во Битола, кампањата се обиде да им пренесе знаење и свест на децата и младите во врска со штетните влијанија на пушењето, инспирирајќи ги да направат информиран избор за нивното здравје.На суптилен, но моќен начин, со всадување на култура на свесност кај учесниците и пошироката јавност, кампањата „Речи му НЕ на пушењето“се стреми да се бори против епидемијата на пушење што го погодува нашето општество.Присуството на австралискиот заменик амбасадор г-дин Фил Андерсон, заедно со конзулот г-дин Зоран Костовски и дипломатскиот претставник г-ѓа Билјана Бижиќ, има значителна меѓународна тежина, симболизирајќи ја поддршката за кампањата на Ектер и битолските образовни институции. Австралискиот тим сподели сознанија од напорите на нивната нација за намалување на пушењето, нагласувајќи ја итноста за решавање на алармантната стапка на преваленца од речиси 50 проценти во нашата земја.Заменик- амбасадорот изрази задоволство од достигнувањата и историјата на Гимназијата “Јосип Броз Тито“, истакнувајќи ја клучната улога на образовните институции во тековната битка против пушењето кај децата и младите.Оваа кампања ги надминува индивидуалните напори; тоа означува колективен потфат што ги собира учениците, професорите и заедницата во целост денес. Посебна благодарност и до Општина Битола и градоначалникот г-дин. Тони Коњановски за подршката на идејата и кампањата.Преку заедничко чувство на одговорност, ЕКТЕР, австралискиот заменик-амбасадор и Гимназијата “Јосип Броз Тито“ денеска предизвикаа пламен што има потенцијал да запали пошироко движење за намалување на пушењето. Борбата против пушењето трае, а вашата вклученост може да биде дел од ова трансформативно патување. Секој придонес, без разлика колку е мал, игра клучна улога во намалувањето на пушењето и градењето посветла иднина. Придружете се на движењето – вашето учество е важно!

Фото: Дамијана Ристевска

More from ВестиMore posts in Вести »