Press "Enter" to skip to content

“Музеите кои значат – Постојани музејски поставки и работа со посетители“ работилница во Завод и Музеј – Битола

Во просториите на НУ „Завод и музеј“ – Битола се одржува работилницата насловена како: „Музеите кои значат – Постојани музејски поставки и работа со посетители“. Оваа работилница е прва од ваков вид која се одржува кај нас и има за цел да стави акцент на постојаните музејски поставки како еден од главните ресурси со кои располагаат музеите и основна комуникациска алатка со која тие комуницираат со публиката.На работилницаат покрај стручните лица од НУ „Завод и Музеј“ – Битола, учествуваат стручни лица од голем број македонски музеи. Овој проект се реализира од страна на НУ „Завод и музеј“ – Битола во соработка со Форумот на словенски култури. Предавачи на оваа работилница се Андреја Рихтер, директор на меѓународната фондација „Форум на словенски култури“ и Масимо Негри, Научен директор на „Европската музејска академија“, и двајцата врвни професионалци во својата област.Министерката Костадиновска-Стојчевска денес беше дел од работилницата „Музеите кои значат – постојани музејски поставки и  работа со посетители“ и се сретна со директорката на меѓународната фондација “Форум на словенските култури“, Андреа Рихтер, која е и претседател на Европската музејска академија.За време на средбата беа истакнати улогата, значењето и активностите на „Форумот на словенските култури“, чија цел е поврзување и претставување на културата на словенските народи во светот.  Според Костадиновска-Стојчевска, музејската дејност, како една од севкупните области на дејствување во културата, е од особено значење за афирмацијата и промоцијата на култура и културното наследство, за едукација на граѓаните, а особено на младите за културните богатства и особености на словенските народи. -Министерството за култура дава целосна поддршка на организацијата на семинари и работилници на кои музејските работници и експерти ќе дискутираат на различни актуелни теми од областа на музеологијата, за создавање нов профил на музејската практика, соодветна на современото општество. Размената на искуства и добри практики ќе овозможи модернизација на постојните музејски поставки, систематско планирање на развојните активности, како и поврзување на музејските институции на меѓународно и на регионално ниво – рече министерката за култура.Активностите на Форумот, како и денешната работилница, ќе бидат уште еден поттик за збогатување на програмските содржини во музејските институции давајќи придонес во афирмацијата на културното наследство што го поседуваат словенските земји. 

More from ВестиMore posts in Вести »
More from КултураMore posts in Култура »