Press "Enter" to skip to content

Денес по петти пат “Зелен Баир“ пошумување кај Кркардаш, “БВ бизнис груп“ обезбеди 500 зимзелени садници (фото)

Денеска се одржа петтата по ред акција за пошумување на ридот Баир, над Битола организирана од граѓанската иницијатица Зелен Баир и “ЦЕДИ“ од Битола.

Во овогодинешната акција 50-тина учесници од сите возрасти засадија 500 зимзелени садници од црн бор на потегот над црквата “Св. Четириесет Маченици“ во месноста Кркардаш.Во изминатите 4 години беа засадени повеќе од 1.000 садници од кои дел веќе се адаптирани и го разеленуваат просторот. Со денешната акција беа заменети и пополнети празнините во новиот појас шума кој го создаваме и пошумувањето се прошири во делот на падината под репетиторите.-Главната цел на иницијативата која во 2019 започна како граѓанска акција поддржана од Форум-ЦСИД е обновување на опожарениот зелен појас што ќе води кон подобрување на квалитетот на амбиенталниот воздух, ублажување на ефектите од климатските промени и создавање на нов простор за рекреација на битолчани. Дополнително значење на акцијата и дава тоа што преку неа секоја година најмладите кои со своите родители се дел од акцијата се учат за природата и заштита на животната средина и ја развиваат навиката и свеста за потребата од садење и заштита на дрвата и шумите, велат организаторите.Покровител и спонзор и на оваа петта акција за пошумување беа “BV Business Group“ кои како општествено одговорна групација на компании ja препознаа заложбата за ревитализација на зелениот појас над нашиот град и помогнаа во набавката на садниците и активно се вклучија во пошумувањето.

More from БитолаMore posts in Битола »
More from ВестиMore posts in Вести »