Press "Enter" to skip to content

Високата медицинска школа од Битола одбележа значаен јубилеј, 35 години постоење (фотогалерија)

Во просториите на Високата медицинска школа од Битола, оваа значајна високо образовна инстиртуција пригодно чествуваше за јубилејот -три и пол децении едукација на здравствени работници.За значењето на Високата медицинска школа – Битола и нејзината хумано детерминирана мисија, директорката, проф. д-р Тања Јовановска,  посочи дека, Школата денес подготвува стручен кадар  што напредува во компетенциите, чија вештина, извежбаност и упатеност гарантираат добра основа за успех, во секој од специфичните сегменти на здравствената професија, по принципот на  развиените земји.Ректорот проф. д-р Игор Неделковски честитајќи ги  успесите: 4000 дипломирани на прв и 24о здравствени работници на специјалистичките студии,  ја нагласи преференцата – Школата да прерасне во академска институција.Во рамки на пригодата, промовирана е новата генерација завршени кадри на специјалистичките студии и воедно, акцентирано   е сестринството како важен сегмент поврзан со местото, улогата и идентитетот на Високата медицинска школа, особено затоа што од 2012 г. ВМШ е прва и единствена членка од Република Северна Македонија партиципиент во уважената меѓународна организација, Европската сестринска мрежа, што отвора бројни можности за размена на кадар и студенти и овозможува споделување на искуства во градење професионален кадар.По повод јубилејот, Високата медицинска школа потпиша  меморандуми за соработка со  ОСМУ „Д-р Јован Калаузи“ Битола, и ПЗУ  Болница „Плодност“, како резултат на природната поврзаност и кооперативност со овие институции.Високата медицинска школа на свечениот настан додели благодарници за долгогодишна и успешна соработка на установи, институции и поединци, за придонесот во основањето и развојот на Школата и унапредувањето на здравствената дејност и особено за создавање морален и етички лик на здравствените работници.

More from ВестиMore posts in Вести »