Press "Enter" to skip to content

Во Битола отворена фото изложба по повод 106 години од смртта на руското кралско семејство Романови (фотогалерија)

Синоќа во Офицерски дом во Битола беше отворена изложбата на фотографии која е поставена по повод 106 години од смртта на Светото Царско семејство Романови.  Фотографиите се од личниот царски албум и поголемиот дел од нив до сега не биле објавувани и видени.На изложбата прикажани се фогографии од ова семејство, пред се за нивната човекољубива и хумана мисија, а е напаравена која е направена минатата година по повод 105 години од смртта на семејството Романови, а под покровителство на Сретенскиот манастир од Москва.Изложбата е прикажана над 300 пати на повеќе места ширум светот: Русија, Европа, Австралија, Америка. Изложбата е составена од семејни фотографии, портрети од семејните албуми, и претставува интересен проект од кој преку набљудување може секако во мал дел да се долови и преку слика да се навлезе во сегменти од живеењето на ова значајно историско семејство на Царска Русија.Во голем број од фотографиите е прикажан секојдневниот живот и доловен е и прикажан хуманитарниот дух и хуманитарните активности на целото семејство.Настанот го збогатија учениците на Државното музичко училиште и детскиот црковен хор од Битола.Присутните беа почестени со еден навистина импресивен балетски перформанс, карактеристичен за руската култура по кореографија и костимографија, во изведба на балерината Ивона Зинзировска од Опера и балет-Скопје и членка на рускиот ансамбл „Чајка од Скопје. Балерината е и правнука на офицер од Белогардејската војска-коњаница на Романови, Александар Костин.

More from ВестиMore posts in Вести »