Press "Enter" to skip to content

Деновиве пред 10 години: “Бела ноќ“ на Широк Сокак, короната не дозволува забава за младите

Во месец август во Битола имало секогаш голем број културни настани, некои традиционални, некои повремени, но ако не се лажам традиција стана одржување на “Белата ноќ“ каде младите се забавуваа до доцна во ноќта, а забавата им ја “правеа“ познати ди-џеи, започна со сеќавањата за пред 10 години, Димче Миновски, хроничар на Битола и доајен на битолското новинарство.-Белата ноќ на Широк Сокак ебеше настан кој со нетпрение го очекуваа младите, а ние повозрасните знаевме и поинаку да реагираме, но во секој случај тоа е убав настан, на кој покрај младите битолчани уживаа и млади од целиот регион, вели Миновски и додава:-Пред 10 години, не по прв пат, во Битола младите на “Белата ноќ“ ги забавуваше нашиот Кирил Џајковски, со уште неколку музичари, а младите уживаа. Јас нема многу да зборувам за тоа како беше забавата, бидејќи оние кои биле ќе се присетат, а не сум некој љубител на тој вид музика.Но, за жал короната, како и други настани и “Белата ноќ“ ка прекина. Но, да се надеваме дека ова наше потсетување на овој настан, нема да биде само сеќавање, а веќе идната година ќе помине ова светско зло и младите ќе бидат на Широк Сокак, а целата улица ќе биде обоена во бело, а огнометот ќе ја најава главната ѕвезда.