Press "Enter" to skip to content

Денес на “Бит фест“, претставата “Кротење на фуријата“ на “Битола Шекспир фестивал“

На програмата на Битолското културно лето БИТ ФЕСТ, денес се реализира програмата од четвртиот ден на Битола Шекспир фестивалот кој е во организација на Народен театар – Битола. 

Како дел од оваа програма во 21.00 часот, во големата сала на Народниот театар во Битола, ќе се одигра претставата ,,КРОТЕЊЕТО НА ФУРИЈАТА” во режија на Дејан Пројковски, а во изведба на Градски театар Подгорица, Црна Гора.

Режисерот Пројковски за претставата ќе каже:

-Претставата „Кротењето на фуријата“ ги компарира двата принципи машкиот и женскиот, потпирајќи се на одредени аспекти на женската сексуалност и на машката доминација во современиот и модерен актерски израз, кој се заснова на Шекспировото сфаќање на театарот, играта, времето и просторот. Во тој контекст, елизабетанските ставови за женската сексуалност и машката доминација се елемент на една поголема матрица од односи на општествена моќ. Односот меѓу половите, општествените пракси и општествениот ритуал се една од главните теми и борба на нашето време. Пиесата денеска е посебно актуелна зашто се доведува во прашање родот. Шекспир секогаш нѐ враќа на изворот на основните принципи на човечкото битие. Но, нема да кажеме ништо на оваа тема ако не го поставиме прашањето: дали постои специфична женска смисла, која се разликува од машката? И ако е така, дали може да се очекува женската смисла да се пронајде во машкиот свет?

Како режисер, имам искуства со психолошко сенчење на женските ликови. Ми се чини дека женските ликови се секогаш психолошки попрефинето осенчени од машките; женската смисла мене ми личи на харфа, а машката на гитара, бројот на жиците е различен. Со ова не сакам да им дадам предност на жените пред мажите, во смисла на сензибилитет, зашто знам дека уште од учењето за анимусот и анимата е вообичаено така да се мисли. Нашата задача во театарот е да ги уриваме стереотипите за машко и женско.

More from ВестиMore posts in Вести »
More from КултураMore posts in Култура »