Press "Enter" to skip to content

Со Интернационалниот етнографски филмски фестивал започнаа 53. Илинденски денови во Битола

Синоќа во Малата сала на Центарот за култура во Битола беше отворено второто издание на Интернационалниот етнографски филмски фестивал, со што и официјално започнаа годинешните 53. Илинденски денови во Битола.На Интернационалниот етнографски филмски фестивал на присутнире им се обрати директорката на Центарот за култура во Битола, Маја Андоновска – Илиевски, која уште еднаш нагласи дека овој фестивал е прв од ваков тип кај нас и е посветен е на широк спектар на етнографски филмски теми и авторски пристапи во истражување на традиционалното наследство од нашите предци, но и модерниот начин на живот на заедниците во кои културата се негува како оплеменување и оплотување со разновидни увиди и методологии на работа на тимови од цел свет на филмови од ваков карактер.

Фестивалот на етнографски филмови ќе трае до 22 јули, а селектор на овој филмски фестивал е Тони Гламчевски, новинар од Франција кој живее во градот Нанси, 60 километри оддалечен од градот Епинал, во срцето на Европа. Гламчевски и неговата сопруга Блондин го креираат Меѓународниот филмски фестивал.-Се обидувам секоја година во програмата да ставам македонски филм или македонска копродукција, не само дека сум од Македонија туку поради вештините и квалитетот на филмските екипи, рече Гламчевски на отворањето.По минатогодишното прво издание, за оваа година селектираните филмови опфаќаат широк лак на интереси од културолошка тематика, како и социјална антропологија од повеќе континенти.

На отворањето беа прикажани филмовите “Тапкање на црните чизми“ и “Ментаваи – душите на шумата“. Вечерва исто така има два филма “Надвор цветаат портокалите“ и “Синовите на Каин“.