Press "Enter" to skip to content

Завршен настан на проектот “Креирај слемирај“ на Библиотеката

Во рамки на одбележување на Патронатот на НУУБ “Св. Климент Охридски“ од Битола се одржа завршен настан од проектот „Креирај Слемирај“. Слем поезијата, исто така позната како поезија на говорен збор, динамичен и ориентиран кон изведба стил на поезија што потекнува од 1980-тите. Се карактеризира со неговиот фокус на изговорениот збор, личното изразување и ангажираноста со публиката.Во текот на годината, Библиотеката имаше јавен повик за учесници за слем поезија. Во рамките на проектот учениците имаа можност да обработуваат дел од темите на слем поезија како што се – иселувањето на младите – невработеноста кај младите – влијанието на политичкиот систем – семејството како вредност за младите – љубовта – Социјалната исклученост – социјалните медиуми и сл.Учесниците имаат можност да учат за значењето и употребата на слем поезија, да го развијат креативниот потенцијал,  да работат на својот настап, активно да учествуваат на натпреварот, да учествуваат во Збирка поезија со своја оригинална песна Проектот е поддржан од Министерството за култура. Избраните учесници учествуваа на повеќе работилници. 

More from ВестиMore posts in Вести »
More from КултураMore posts in Култура »