Press "Enter" to skip to content

Библиотеката ги поттикнува да читаат децата со попреченост (фото)

НУУБ „Св. Климент Охридски“-Битола започна со реализирање на проектот „Креативни забавни работилници за поттикнување на читањето на деца со попреченост – добри практики“ кој трета година по ред е одобрен од Министерство за култура.-Оваа година проектот го започнуваме во соработка со лицата од ЦПЛИП „ Порака“ од Битола. Првата работилница ја посветуваме на нашиот роден крај Битола и запознавање со неговите уникатни историски градби: Старата битолска чаршија со сите нејзини стари занаети, Безистенот, Саат кулата, Исак џамија и Јени џамија, црквата Св. Димитрија и една од најубавите улици во Битола Широк сокак. Работилницата „ Разгледница од Битола“ имаше за цел да го поттикнеме читањето кај овие лица на интересен и забавен начин преку посета на знаменитостите, рекоа од библиотеката.Денот беше искористен деца со попреченост да научат од каде доаѓа името на нашиот град Битола, за еснаф занаетите кои и денес ја красат старата битолска чаршија. За затворениот пазар или Безистенот кој крие голем број на тајни за некогашната трговија. За градењето на џамиите и црквите во нашиот град. И за приказните кои и денес ги нижи Широк сокак.

More from ВестиMore posts in Вести »
More from КултураMore posts in Култура »