Press "Enter" to skip to content

Со богата програма во третиот ден, изложба, саем и три концерт заврши “Локум фест“ во Битола (фотогалерија)

Со богата програма, која како рече организаторот е најдобра секогаш во последниот ден, заврши годинашното издание на “Локум фест- музика и традиција“ 2022 во Битола, кое е во рамките на битолското културно лето “Бит фест“.16. издание на “Локум фест“ на битолчани им понуди тридневна разновидна програма, која се одржа на две локации на платото пред Офицерски дом во Битола, и традиионално во Старата битолска чаршија.Прогрмата на третиот фестивалски ден започна со саем на ракотворби, во организација на ЗУР Македонски ракотворби.Потоа беше отворена изложбата посветена на некогашниот чобаџија во Битола, Данабаш низ архивскиот материјал „Раскошот и проклетство“ која ја подготви Државниот архив од Битола.Музичкиот дел започна со песни на пензионерска пеачка група “Сирма Војвода“ од Битола, по нов настапија чалгиска тајфа “Антико“ од Битола.Завесата на “Локум фест“ се спушти со концертот на “Gipsy Groove“ од Косово.

More from ВестиMore posts in Вести »